Polgári jog

Elvesztettem a férjem egy tragikus balesetben. Két kiskorú gyermekünk van. A hagyatéki eljárásig legalábbis úgy tudtam. De ott kiderült, hogy a férjemnek még két gyermeke van, két nőtől. Mindent, amiért dolgoztam meg kell osztanom ezzel a két vadidegen gyerekkel? Ez nem lehetséges! Ez nem igazság! Mit tegyek?!?


A férjem elköltözött a nőjéhez. Itt hagyott minket, azt sem kérdezi meg, hogy miből vegyek cipőt a fiunknak és mit adjak enni neki? Egy fizetésből nem jövök ki és nem ad egy vasat sem! Ő persze jól érzi magát a nőjével! Hogyan tudok ezen változtatni?!?


Kibéreltem egy irodát és kauciót is fizettem. Egy év után felmondtam a szerződés szerint, de a tulajdonos nem akarja vissza fizetni a kauciót. Arra hivatkozik, hogy elhasználódás miatt, neki festeni kell és még sok olyan munka van, amit nem is biztos, hogy fedez a kaució összeg, ezért azt nem adja vissza, sőt lehet még nekem kell fizetnem. Szerintem az iroda pontosan olyan, ahogyan átvettem, nem tarthatja vissza a pénzt! Mit tehetek?!?


A fenti esetekhez hasonlókkal foglalkoznak a polgári peres ügyekben. Polgári perekkel foglalkozó ügyvédeket itt talál.

 

Mi a polgári jog?

A polgári jog a jogrendszeren belül a magánjog részét képező jogág. Jellemzően mellérendeltségi viszonyban álló, természetes vagy jogi személyek, de mindig egyenjogú személyek közti vagyoni viszonyait továbbá az egyes személyhez fűződő jogait szabályozza. A polgári jogi kötelezettségek általában csak a felek akaratából állnak. A köztudatban a magánjog és polgári jog ugyanaz jelenti.

A polgári joghoz soroljuk:

  • Családi jog
  • Dologi jog
  • Kötelmi jog
  • Személyi jog
  • Öröklési jog
  • Társasági jog

A polgári jog forrásai lehetnek az Alkotmány, a Polgári Törvénykönyv, más kapcsolódó törvények (például: Családjogi törvény, Csődtörvény, Fogyasztóvédelmi törvény, stb.), törvény erejű rendeletek, kormányrendeletek, miniszteri rendeletek és helyi önkormányzati rendeletek.

Polgári jogi ügyekkel foglalkozó ügyvédeket itt talál.