Büntetőjog

Azt mondták a haverjaim, hogy ebben nincs semmi rizikó. Nekem csak ott kell ülni az autóban és amikor szólnak, gyorsan elhajtunk. Én vezetek a legjobban, nekem van a legrégebben jogsim is, logikus, hogy én vagyok a sofőr, főleg, ha gyorsan kell menni. Én nem tudtam, hogy ők miért mennek be abba a trafikba. Azt hittem csak cigit vesznek és utána hülyeségből kell gyorsan indulni. Én semmiről sem tudtam! Mi lesz most velem?!?


Nekem azt mondták, hogy azok szobanövények. Én nem tudtam, hogy mik azok. Kicsit furcsa volt, hogy mindig égett a lámpa odabent, de én azt sem tudtam, hogy ennek az izének fény kell. Néha furcsa szag is volt, de nem gondoltam semmi rosszra. Mi az kábítószer? Én nem csináltam semmit! Mi lesz most velem?!?


Ittam egy pohár sört. Ez semmiség, hiszen minden nap munka után bemegyünk a haverokkal inni egyet. Utána beülök az autómba és hazamegyek. Soha semmi gond nem volt. Nem értem, hogyan történhetett. Kilépett a kocsi elé és már nem tudtam megállni. De ez nem a sör miatt van! Ő lépett ki elém! Most mi lesz velem?!?


A fenti történetek csak néhány olyan esetet mutatnak be, amelyek már a büntetőjogi kategóriába tartoznak, mert bűncselekménynek számítanak és büntetés járhat érte.  Büntetőügyekkel foglalkozó ügyvédeket itt talál.

Mi a bűncselekmény?

Btk.”4. § (1) Bűncselekmény az a szándékosan vagy – ha e törvény a gondatlan elkövetést is büntetni rendeli – gondatlanságból elkövetett cselekmény, amely veszélyes a társadalomra, és amelyre e törvény büntetés kiszabását rendeli.

(2) Társadalomra veszélyes cselekmény az a tevékenység vagy mulasztás, amely mások személyét vagy jogait, illetve Magyarország Alaptörvény szerinti társadalmi, gazdasági, állami rendjét sérti vagy veszélyezteti.

5. § A bűncselekmény bűntett vagy vétség. Bűntett az a szándékosan elkövetett bűncselekmény, amelyre e törvény kétévi szabadságvesztésnél súlyosabb büntetés kiszabását rendeli, minden más bűncselekmény vétség.”

A bűncselekmény olyan cselekmény amely

  • tényállásszerű, a büntető törvénykönyv szerint büntetendő,
  • jogellenes, a társadalomra veszélyes,
  • bűnös, azaz szándékos, vagy gondatlan.

Ezen fogalmi elemek együttes fennállása szükséges, bármelyik hiánya esetén nem valósul meg bűncselekmény.

A büntetőjog önálló jogág, mely a közösségellenes, nem kívánatos magatartások és a társadalomra veszélyes cselekmények tanúsítása esetén az elkövetőt büntetőjogi felelősségre vonják, és amennyiben bűnös megbüntetik.

 

A védő szerepe a büntetőeljárásban

A védő a büntetőeljárásban használjon fel a  terhelt érdekében minden törvényes védekezési eszközt és módot a kellő időben. Terhelt: nyomozati szakban gyanúsított, vádemelés után vádlott, elítélést követően elítélt. A védő kötelessége  védence vonatkozásában annak bizonyítása hogy a terhére rótt bűncselekményt nem követte el, VAGY  amennyiben a terhelt a terhére rótt bűncselekmény vonatkozásában beismerő vallomást tesz, a mentő, enyhítő körülmények feltárása annak érdekében, hogy a bíróság az ítélet  meghozatalakor azokat kellő súllyal figyelembe vegye.

Felhasznált forrás: Mi a bűncselekmény?

 

Büntetőügyekkel foglalkozó ügyvédeket itt talál.